Γιάννης Οικονομίδης και Βαγγέλης Μουρίκης στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

 

Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου από τις 16:30 στο Χατζηγιάννειο, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας με Διεθνές διαγωνιστικό και ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο.  Αμέσως μετά 19:30 ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης με τον πρωταγωνιστή του Βαγγέλη Μουρίκη θα μιλήσουν επί σκηνής για την κινηματογραφική τους δουλειά με συντονίστρια την κ. Μπέττυ Τριανταφυλλίδου.

Ο Γιάννης Οικονομίδης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου  Ελληνικού σινεμά. Οι ταινίες του ερευνούν το θέμα της βίας, συναισθηματικής και σωματικής, έντονα λεκτικής , την κατάρρευση της μικροαστικής κοινωνίας ,τις παθογένειες της σημερινής οικογένειας, χαρακτηρίζονται δε από τη χρήση έντονης βωμολοχίας και υπερβάλλουσας βίας.

Το  «Σπιρτόκουτο» (2002), ( προβλήθηκε  χθες Πέμπτη) ,θεωρείται μια ταινία πρωτοποριακή για το ρεαλιστικό της ύφος, που ξεχώρισε από άλλες παραγωγές της εποχής και επαναπροσδιόρισε τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το 2006 ακολούθησε  «Η ψυχή στο στόμα». Προβλήθηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο 47ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο «Μαχαιροβγάλτης», η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο PUSAN International Film Festival 2010 και απέσπασε επτά βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, « Το μικρό ψάρι» το οποίο και θα προβληθεί την Παρασκευή στο Χατζηγιάννειο ,συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Berlin International Film Festival 2014 και απέσπασε τέσσερα βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Και για τις τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες του διακρίθηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης,ο ηθοποιός που επιμένει να παίζει μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες όπως ο «Μαχαιροβγάλτης» και το «Αttenberg», αδιαφορώντας για την τηλεόραση, θα είναι στο φεστιβάλ μαζί με τον Γιάννη Οικονομίδη για τη δική τους εκδοχή σχετικά με τον κινηματογράφο.

Χατζηγιάννειο,Διεθνές διαγωνιστικό (16:30)  θα προβληθούν οι ταινίες: ALMOST ΤΗΕΡΕ 6sec. France

WRITTEN / UNWRITTEN  20 min. Romania,  UNATTENDED ITEM 13min. United Kingdom,

FOREVER NOW  18:30 Denmark ,ZUFLUCHT – SHELTER 9min.11sec. Austria,

CUBEMAN (L. Dombrovszky) 18:30 Hungary ,  RECALL 19:50  Hungary,   SANCTUARY 15min. Sweden , EATING FOR TWO 13:7  Sweden , CALAMITY 20 min. Belgium ,FIFO- Belgium,  FAMILY FOR SALE 14:29  Belgium, SOMA & LIL Cyprus 11min.

Χατζηγιάννειο 19:30  Μικρό ψάρι (2014)  137’ Eλληνική. Σκηνοθεσία Γιάννης Οικονομίδης .

Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Πέτρος Ζερβός.

Περίληψη: Ο Στράτος δουλεύει νυχτερινός σε ένα αρτοποιείο, ενώ παράλληλα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Με τα λεφτά οργανώνει την απόδραση του Λεωνίδα από τη φυλακή, θέλοντας να ξοφλήσει το χρέος του προς τον άνθρωπο στον οποίο χρωστά τη ζωή του.

Στο Wisedog:  19:30  συνεχίζεται το αφιέρωμα «Ταυτότητα φύλου» το οποίο είχε τη μεγάλη αποδοχή του κοινού και θα προβληθεί η ταινία : Boys Don΄t Cry 1999 ‧ Ρομαντική ταινία ‧ 118΄  Σκηνοθεσία: Kimperly Peirce .

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »