Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου  από τις  18:00   στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο  ξεκινάει  το αφιέρωμα « Η μουσική στον Κινηματογράφο» με ταινίες του Πολωνού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κριστόφ Κισλόφσκι, και του μουσικού Ζμπίκνιου Πράϊσνερ, η εξαιρετική μουσική του οποίου έχει επενδύσει το σύνολο σχεδόν των ταινιών του.

Για τον Κ.Κισλόφσκι και τον  Κ.Πράϊσνερ μετά την προβολή της πρώτης ταινίας,( 19:45 περίπου) θα μιλήσει ο Θωμάς Λιναράς. Ο κ. Λιναράς είναι από το 1992 σταθερός συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως επιμελητής των κινηματογραφικών εκδόσεων. ΄Εχει μελετήσει το κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη Κισλόφσκι καθώς και την μουσική επένδυση των ταινιών του. Συντονιστής ο κ. Νότης Φόρσος κριτικός κινηματογράφου, πρώην διευθυντής αιθουσών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Θα προβληθούν δύο ταινίες της εμβληματικής πλέον τριλογίας του Κισλόφσκι ( η τρίτη έχει ήδη προβληθεί στον πολυχώρο  Wisedog).

«Τρία χρώματα: Η Μπλε ταινία» : Σκηνοθέτης: Κριστόφ Κισλόφσκι, Σύνθεση μουσικής: Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων Ζυλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν,Φλοράνς Περνέλ. Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης ταινίας, και υποψηφιότητες για Χρυσή σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας,Χρυσή σφαίρα καλύτερης πρωτότυπης μουσικής  και πολλές άλλες διακρίσεις.

Περίληψη: Η ταινία επικεντρώνεται στη Ζουλί, η οποία χάνει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον άντρα της, ο οποίος ήταν σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, αλλά και τη μονάκριβη κόρη της. Έτσι, αποφασίζει να διαγράψει ό,τι τη συνδέει με το παρελθόν και να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή.

«Τρία χρώματα: Η Λευκή ταινία»: Σκηνοθέτης: Κριστόφ Κισλόφσκι

Σύνθεση μουσικής: Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ .Πρωταγωνιστούν: Ζμπίνιου Ζαμαλόφσκι, Ζιλί Ντελπί, Γιανούζ Γκαγιός .Υποψηφιότητες: Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Καλύτερης ταινίας

Περίληψη: Η ταινία αφορά την ισότητα και επικεντρώνεται στον Κάρολ, ο οποίος διώχνεται από το Παρίσι και εξευτελίζεται από τη σύζυγό του. Φτάνει στην Πολωνία φτωχός και εξαθλιωμένος, όμως καταφέρνει να πλουτίσει και τελικά να πάρει εκδίκηση από τη γυναίκα του.

Στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, την ίδια ημέρα και από τις 19:30 συνεχίζεται για τρίτη και τελευταία ημέρα το αφιέρωμα « Το Σινεμά  στα άδυτα της δημόσιας διοίκησης, Γραφειοκρατία», με μια εκπληκτική ταινία που συμπυκνώνει όλο το δράμα όσων μπλέκονται στα γρανάζια της. Θα προβληθεί  η ταινία «Ο Θάνατος Ενός Γραφειοκράτη» (1966)  σε Β΄ Προβολή Κούβα, 85΄, Ασπρόμαυρη, κωμωδία.

Βραβείο: Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Περίληψη: Ένας υποδειγματικός εργάτης στην Κούβα, που πέθανε στο καθήκον, θάβεται μαζί με το εργατικό βιβλιάριό του, με αποτέλεσμα η γυναίκα του να μη μπορεί να πάρει την σύνταξή της. Η οικογένεια μπλέκει σε μπελάδες, καθώς προσπαθεί να αποκτήσει με κάθε τρόπο το βιβλιάριο.

Για « καθημερινές ιστορίες γραφειοκρατίας» , ιστορίες βγαλμένες από την μακρόχρονη εμπειρία του, μετά την προβολή θα μιλήσει ο κ. Δημήτρης Κουκούλης Δ/ντής των ΚΕΠ Δήμου Λαρισαίων και μέλος της ΑΔΕΔΥ.

Το αφιέρωμα «Δημόσια Διοίκηση, Γραφειοκρατία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο από τις 17:00  ξεκινά το αφιέρωμα στους σύγχρονους Γάλλους μικρομηκάδες με γαλλικές ταινίες που προβάλλουν την εικόνα στη Γαλλία μέσα από το βλέμμα των νέων ανθρώπων. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα που θα συνεχισθεί στις επόμενες διοργανώσεις και σαν διαγωνιστικό μετά από συμφωνία του Φεστιβάλ με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Οι ταινίες θα προβληθούν στη Γαλλική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »