Συνεχίζεται με μεγάλη προσέλευση κοινού το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας, αποκτά μια πρωτόγνωρη δυναμική. Γεμάτες αίθουσες, νέος κόσμος, πλήθος εθελοντών και γενικά μια απόλυτα κινηματογραφική ατμόσφαιρα.Σήμερα δεύτερη ημέρα της 10ης διοργάνωσης  το αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο με ταινίες από τη συλλογή του Ινστιτούτου Θερβάντες με τη συνεργασία του οποίου γίνεται το αφιέρωμα, μεγάλο κοινό παρακολούθησε τις προβολές. Η αίθουσα του Χατζηγιάννειου κατακλύσθηκε κυριολεκτικά . Στο διάλειμμα και ανάμεσα στις δύο προβολές το Κέντρο Ισπανικών Σπουδών Μαρία Μπαρμπέρο, είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο μπουφέ με ισπανικές γεύσεις, ισπανικό κόκκινο κρασί και φυσικά το καθιερωμένο σαγκριά, το οποίο τίμησαν δεόντως οι θεατές.

Ισπανικός Κινηματογράφος και στις Σεϋχέλλες όπου στο νέο διαμορφωμένο χώρο προβλήθηκε  η ταινία «Το δέρμα που κατοικώ» (La piel que habito).Σκηνοθεσία : Πέδρο Αλμοντοβάρ . Και εκεί ο χώρος γέμισε από λάτρεις του Ισπανικού Κινηματογράφου.

Αύριο Δευτέρα συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο με δύο εκπληκτικές ισπανικές ταινίες  και Αλμοδοβάρ και πάλι στις Σεϋχέλλες.

Χατζηγιάννειο. 18:00  Αφιέρωμα στον Ισπανικό Κινηματογράφο

 «Ευτυχισμένα 140»  (Felices 140)  Ισπανία, 2014. 98’.

 20:00 «Στα πρόθυρα» (No todo es vigilia) 2015  Ισπανία-Κολομβία 98’.

Πολυχώρος Σεϋχέλλες  19:30  Ισπανικός Κινηματογράφος. Αλμοδοβάρ. « Γύρνα πίσω»  (solver) 2006 .Σκηνοθεσία – σενάριο Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει το αφιέρωμα με τίτλο« Σινεμά στα άδυτα της γραφειοκρατίας» στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης στις 7 το απόγευμα, με ενδιαφέρουσες ταινίες και συζήτηση/εισήγηση του Γιώργου Γιαννούση  Ψυχοθεραπευτή-Οικογενειακού θεραπευτή

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στο αφιέρωμα « Σινεμά στα άδυτα της γραφειοκρατίας» θα προβληθούν οι ταινίες:

Μετά τη ζωή – 4 ιστορίες βασανιστηρίων (2011) – Α΄ Προβολή- Φινλανδία, 59΄, ντοκιμαντέρ.

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη « Κων/νος Κούμας» 19:00

Σκηνοθεσία, σενάριο : Mervi Junkkonen Υπότιτλοι: Ελληνικοί,

Βραβείο Ποιότητας του Φινλανδικού Συμβουλίου Κινηματογράφου 2012

Περίληψη : Οι Kebi, Serge, Musa και  Hector κατάγονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο. Όλοι έχουν υποστεί βασανιστήρια στις πατρίδες τους. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους, επέζησαν και τώρα ζουν μακριά από το σπίτι τους στη Φινλανδία. Η ζωή συνεχίζεται, αλλά με ορισμένους περιορισμούς. Τα βασανιστήρια είχαν σοβαρό αντίκτυπο σε αυτόύς. Επηρεάσαν το μυαλό, την αυτοεκτίμηση και τον ύπνο τους. Και η άνοδος του αντιμεταναστευτικού κλίματος στη Φινλανδία δεν βοηθά την κατάσταση.

Το μέλλον του Kebi είναι αβέβαιο. Ζητά άσυλο και ζει σε κέντρο υποδοχής προσφύγων. Παλεύει με την κατάθλιψη, την αϋπνία και με ένα πρόβλημα με το αλκοόλ. Επιπλέον, έχει ξυλοκοπηθεί από νεαρούς της περιοχής και η υπόθεση πρόκειται να πάει στο δικαστήριο.Ο Serge έχει άδεια παραμονής και παρακολουθεί θεραπείες για θύματα βασανιστηρίων, αλλά αισθάνεται ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί χωρίς τα παιδιά του. Η διαδικασία επανένωσης της οικογένειάς του συνεχίζεται και σιγά-σιγά η όρεξή του για ζωή επιστρέφει. Ο Mousa και η οικογένειά του έχουν λάβει άσυλο στη Φινλανδία. Ως σύζυγος και πατέρας, αισθάνεται ότι είναι σκληρός και τραχύς. Οι εμπειρίες των βασανιστηρίων επηρεάζουν την οικογενειακή του ζωή. Ο Hector, ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις, είναι παππούς και συνταξιούχος. Με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε να διοχετεύσει τα συναισθήματά του μέσα στη ζωγραφική και η δυσοίωνη  τέχνη του έγινε πιο πολύχρωμη. Αλλά εξακολουθεί να υποφέρει, ακόμα και σαράντα χρόνια μετά τα βασανιστήρια.

Στην ταινία, οι ιστορίες των τεσσάρων ανδρών είναι συνυφασμένες με την κοινή εμπειρία του  πως είναι να συνεχίσεις να ζεις μετά τα βασανιστήρια.

Καταδίκες (2016) -Α΄ Προβολή- Ρωσία, Πολωνία- 63΄,  κωμωδία/ντοκιμαντέρ.Σκηνοθεσία: Tatyana Christova Υπότιτλοι: Ελληνικοί, Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη « Κων/νος Κούμας» 20:30

Φεστιβάλ και Βραβεία: Καλύτερης ταινίας στο Curitiba IFF 2017

Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο ArtDocFest 2016

MDR κινηματογραφικό βραβείο ως εξαιρετική ταινία Ανατολικής Ευρώπης στο DOKLeipzig 2016

Περίληψη: Τέσσερις ιστορίες της συνάντησης νεαρών ανδρών με τις επιτροπές στρατολόγησης. Ο Roman, ενθουσιώδης ειρηνιστής, υποβάλλεται σε μια σειρά ταπεινωτικών δικαστικών δοκιμασιών. Οι Losha και ο Victor, υπομένουν μακρές και επικριτικές εξετάσεις που υπονομεύουν την προσωπικότητά τους. Τέλος, ο Johnny, βετεράνος του κινήματος των LGBT, συλλαμβάνεται. Όλοι δοκιμάζονται από μια γραφειοκρατική μηχανή που δεν βλέπει θετικά εκείνους που αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής θητείας. Ο νεοσύλλεκτος μπαίνει σε ένα δωμάτιο γεμάτο με αξιωματούχους. Οι αξιωματούχοι πρέπει να ακούσουν τις πεποιθήσεις του που έρχονται σε σύγκρουση με την ιδέα της στρατιωτικής θητείας. Οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν αν ο νεοσύλλεκτος θα φύγει από το δωμάτιο ως στρατιώτης ή ως πολίτης. Μια κρυφή ματιά στο τι πραγματικά σημαίνει να υποστηρίζει κάποιος τις πεποιθήσεις του σε μια επαν-στρατιωτικοποιημένη κοινωνία που τιμωρεί τον αντιρρησία συνείδησης σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο. Παρατηρούμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τον νεοσύλλεκτο και τους αξιωματούχους, τον χρόνο που περνάει και όλες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή αυτό που είναι.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »